Welkom bij Amero Compressoren bv.

Persluchtdrogers

Luchtdroger-compressor

Zoekt u een luchtdroger voor uw compressor of persluchtinstallatie?

Tegenwoordig is het erg belangrijk om een persluchtdroger aan te schaffen. Een gebrek aan extra droging zorgt namelijk voor schade en storingen, iets wat graag voorkomen wordt.

Voor iedere compressor zal een andere persluchtdroger nodig zijn. Heeft u hier een vraag over, neem dan contact met ons op.

Welke luchtdrogers zijn bij ons verkrijgbaar?

Atlas-copco-droger

Persluchtdroger

Is het echt nodig om de lucht te drogen?

De aangezogen perslucht voor een compressorinstallatie bestaat uit lucht en een natuurlijk bijproduct: vocht wat zich in de omgevingslucht in damp en vloeibare vorm bevindt. Door het compressieproces in een compressor (bij 7 bar werkdruk worden 8 atmosferische m³ in 1 m³ geperst) wordt atmosferische lucht aangezogen uit de omgeving en naar een bruikbare werkdruk gecomprimeerd. Deze druk ligt meestal rond 8 à 10 bar.
De relatieve vochtigheid van de omgevingslucht wordt dan ook met een factor 8 à 10 vermeerderd, wat resulteert in een oververzadiging van vocht in de perslucht. Er ontstaat een situatie waarin de perslucht een meer als 100% relatieve vochtigheid heeft, alle waterdamp boven de 100%, zal als condens (vloeibare damp) afscheiden. Dit kan gemakkelijk worden opgevangen in het drukvat en door middel van een (automatische) condensaftap worden afgevoerd.

Zelf heeft de perslucht nog steeds een relatieve vochtigheid van 100%. Om dit terug te brengen tot acceptabele niet schadelijke hoeveelheid vocht voor de rest van de persluchtinstallatie en zijn verbruikers (gereedschappen, etc.), dient de perslucht door een luchtdroger ingezet te worden. Een persluchtdroger zorgt ervoor dat het overtollige, niet wenselijke, vocht eruit wordt gehaald.

Wat is het drukdauwpunt?

Bij persluchtdrogers wordt gesproken over een drukdauwpunt, dit betekent dat de lucht in gecomprimeerde toestand een vochtgehalte heeft wat hoort bij een 100% relatieve vochtigheid behorend bij de aangegeven temperatuur.

Indien ergens in het persluchtsysteem de temperatuur lager wordt als de drukdauwpunt temperatuur zal er alsnog condensatie optreden, hierdoor is het van belang het juiste type persluchtdroger te kiezen.

Adsorptiedroger: drukdauwpunt -20 tot -70 ºC
Koeldroger: drukdauwpunt +3 tot +5 ºC
Membraandroger: drukdauwpuntonderdukking van 32 of 55 ºC